top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiFlorin Ionescu

Care-i treaba cu meme-urile despre sanatatea mintala?

Degetul imi aluneca peste selfie-uri, farfurii cu avocado si rucola, pisici, catei si meme-uri… La un moment dat, ma pufneste rasul si apas grabit share – ii trimit unui prieten imaginea de mai jos.


E terapeut - imi raspunde: “:))))”.

Sunt incantat, simt ca suntem complici! Totusi, cand imi mai scade entuziasmul ma intreb de ce am reactionat aproape automat? De ce am fost atat de incantat? Si de unde stiu ca si prietenul meu a simtit la fel? Ce putere au meme-urile astea asupra noastra de ne fac sa le dam share? M-am uitat cu mai multa atentie prin feed - in ultima vreme vad mai putine pisici si mai multe meme-uri despre terapie, anxietate, depresie...


Care-i treaba cu meme-urile despre sanatatea mintala?

Am cautat pe net si am selectat cateva pareri:

Nicole Cooper, psiholog clinician (1)


Meme-urile aduc in conversatie subiecte tabu, subiecte dureroase si deranjante, intr-un mod care poate crea un sentiment de apartenenta si care poate aduce alinare. Pot avea un efect daunator atunci cand sunt folosite ca o forma de evitare continua sau de negare a realitatii si cand inlocuiesc un tratament pentru o problema de sanatate mintala. Este o modalitate de a face fata durerii, nu de a rezolva probleme.



Alina Arseniev-Koehler, cercetatoare (1)

Am vazut cateva meme-uri care exprima cu adevarat durerea bolii psihice mai bine decat o pot face, adesea, cuvintele. Ele pot deschide conversatii despre santatea mintala cu familia sau cu prietenii.

Cherry Baylosis, cercetatoare (2)

Meme-urile vorbesc despre experiente comune si pot fi modalitati de normalizare.


Konrad Krawczyk, student (3)

Meme-urile privind subiecte precum tulburarile mintale au o tendinta crescuta de a deveni virale daca sunt pline de umor si de absurd si daca se refera la experiente comune. Cele mai multe dintre aceste meme-uri sunt compuse din doua straturi: unul este pozitiv - dar intr-o maniera aparent artificiala sau copilareasca si serveste drept camuflaj pentru cel de-al doilea strat – cel al unei descrieri sincere a unei probleme.


Umorul are potential de a deveni viral, iar umorul negru cu atat mai mult. Dar, motivul mai important pentru care meme-urile legate de tulburarile mintale au devenit populare este acela ca ating grupuri mari de oameni, cei mai multi apartinand tinerei generatii. Aceasta generatie se bazeaza intr-o oarecare masura pe Interent pentru a face fata tulburarilor mintale. Meme-urile nu vor fi un substitut pentru ajutorul profesionist, dar pot contribui la constientizarea importantei sanatatii mintale.


Referinte:


798 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page