top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiFlorin Ionescu

Cum de nu ma simt mai rau?

“Va privesc, va ascult si am impresia ca sunteti destul de bine. Ma intreb daca nu ni s-a vandut psihoza ca trebuie sa ne fie rau?” – asta e concluzia unui participant in incheierea unei sedinte online a grupului de sprijin pe care il moderez in perioada asta. Ceilalti dau aprobator din cap si completeaza ca se asteptau ca in grupul nostru atmosfera sa fie mai sumbra, sa auda probleme mai grave, sa aiba o stare emotionala mai greu de suportat.

Cu siguranta exista multi oameni care experimenteaza atacuri de panica in aceasta perioada, care nu reusesc sa isi gestioneze anxietatea, care sunt coplesiti de frici. Exista insa si oameni care sunt surprinsi ca nu se simt mai rau.


Accesul aproape instant la informatii a facut ca frica de virus sa se raspandeasca mult mai rapid decat virusul. Frica este contagioasa – nu e nevoie de contact fizic; se transmite eficient prin media si poate fi traumatizanta. Avem nevoie de discernamant atunci cand consumam informatii; sa stam toata ziua conectati la stiri e ca si cum am respira langa teava de esapament a unei masini, fie ea chiar si euro 5. E firesc sa fim ingrijorati si sa facem tot ce tine de noi pentru a reduce riscul unei infectii cu SARS-CoV-2; nu e insa adaptativ / sanatos sa respiram panica perioade lungi de timp.


O multime de oameni sufera atat din cauza infectarii cat si din cauza efectelor izolarii: violenta domestica, saracie, acces cu dificultate la servicii medicale… - nu e un moment usor. Daca suntem fizic sanatosi, facem yoga pe YouTube, gatim cu tableta in fata, urmarim concertul One World, putem sa iesim pe balcon si sa aplaudam, s-ar putea sa fim intr-o pozitie mult mai buna decat ne imaginam.


Va invit sa puneti pe pauza dezbaterile de pe net si de la televizor si sa va uitati la cum arata situatia pentru voi, la nivel individual. Va propun sa va intrebati: cum ma simt? care e frica mea cea mai mare legata de situatia asta? care e cel mai pesimist scenariu pentru mine? care e cel mai optimist scenariu? dar cel mai realist? Poate gasiti un moment sa reflectati si la ce resurse aveti – materiale, emotionale, relationale - si poate descoperiti ca sunteti putin mai bine decat credeati.

512 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page