top of page
Caută
  • Poza scriitoruluiFlorin Ionescu

Burnout: nu, nu e doar despre tine - uneori e despre locul de munca

"Unde sa plec? Peste tot e la fel? Ce rost are sa ma complic?"- poate si tu ti-ai pus aceste intrebari (retorice) cand te-ai simtit epuizat si te-ai gandit sa renunti la job. Sigur, poate ai dreptate. Insa, uneori, chiar s-ar putea sa fii in locul nepotrivit. Cercetarile au aratat ca factorii situationali si organizationali joaca un rol mai important in burnout decat cei individuali.


In studiul burnout-ului s-a evaluat compatibilitatea dintre angajat si sase zone ce tin de mediul de lucru - cantitatea de munca, controlul, recompensa, comunitatea, echitatea si valorile. Cu cat este mai mare incompatibilitatea dintre individ si locul de munca, cu atat creste riscul de burnout. In mod similar, cu cat compatibilitatea este mai mare, cu atat creste probabilitatea de implicare la locul de munca.


Mai multe detalii despre aceste sase zone gasiti aici:


Majoritatea discutiilor despre interventia in burnout se axeaza, in principal, pe solutii orientate spre individ - unele se concentreaza pe preventie, iar altele incearca tratarea burnou-ului dupa ce s-a instalat. Strategiile includ adesea schimbari comportamentale la locul de munca, tehnici de comunicare asertiva, dezvoltarea resurselor interne pentru o mai buna gestionare a relatiei cu job-ul, tehnici de relaxare...

Cu toate acestea, strategiile individuale sunt relativ ineficiente in lumea reala, unde o persoana are mult mai putin control asupra factorilor de stres decat in alte situatii din viata -rolurile si procedurile organizationale ne obliga sa ne comportam intr-un anumit mod; colegii sunt stabiliti in functie de activitate, nu de compatibilitatea personala. Accentul pe individ are la baza motive filozofice si pragmatice, inclusiv notiunile de cauzalitate si responsabilitate individuala, precum si supozitia ca e mai simplu si mai ieftin sa schimbi oamenii decat organizatiile.

Care e solutia?


Accentul pe mediul de lucru si pe individul din acel mediu de lucru este esential pentru interventiile in caz de burnout. Astfel, cea mai eficienta metoda de interventie este combinarea schimbarilor de practica manageriala cu interventii educationale. Interventiile manageriale sunt necesare pentru schimbarea oricareia dintre cele sase zone legate de compatibilitatea cu locul de munca, dar sunt eficiente doar in combinatie cu interventiile educationale ce dezvolta atitudinile si abilitatile individuale potrivite.

Abordarea mixta a interventiei se reflecta in implicarea la locul de munca. Un mediu de lucru conceput sa sustina relatii pozitive, sprijin reciproc, loialitate, cultiva starea de bine si stimuleaza productivitatea.

Asadar, gestionarea burnout-ului nu ar trebui sa fie doar o problema personala, intima, ci si una organizationala. Daca nu sunteti hotarati sa demisionati, dar v-ar place sa aveti o viata mai buna la munca, puteti incepe prin a vorbi cu colegii, cu cei de la HR, cu managerul - poate veti realiza ca nu sunteti singura persoana cu aceleasi nemultumiri si poate gasiti, impreuna, solutii.

894 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page